Att expandera din försäljning till Norge
– så går det till!

Att utöka din försäljning till Norge är en spännande möjlighet som kan ge din verksamhet nya möjligheter till expansion. Innan du kastar dig in i det norska affärsklimatet är det dock viktigt att överväga några viktiga steg, särskilt när det gäller tull och moms. Här är en guide för att hjälpa dig på vägen mot den norska marknaden:

1. Skaffa ett VOEC-nummer

För att kunna sälja dina produkter till Norge behöver du först skaffa dig ett VOEC-nummer. Det gör du genom VOEC-registret eller norska MVA-registret. VOEC ger dig som utändsk e-handlare en förenklad momshantering och gör det möjligt för dig att sälja varor värda upp till 3 000 norska kronor, exklusive moms, till norska privatpersoner. Att registrera, deklarera och betala moms blir därmed enklare och mer effektivt för dig och dina kunder.

2. Hantera tulldokument korrekt

Det är viktigt att du ser till att varje vara som skickas iväg innehåller ett tulldokument med korrekt information om varans värde och innehåll. Många transportörer har mallar för tulldokument, vilket gör processen smidig och minskar risken för problem vid importen.

3. Förstå norska lagar och regler

För en framgångsrik försäljning i Norge är det avgörande att förstå och anpassa din verksamhet efter de lokala lagarna och reglerna för försäljning och e-handel. På så vis kan du undvika juridiska hinder och säkerställa en smidig affärsverksamhet.

4. Starta ett norskt bolag

För att underlätta för dig själv och dina kunder är det en god idé att etablera dig som norsk aktör – genom att skaffa dig juridisk närvaro i Norge. Det kan du göra via en norsk filial eller genom att starta ett norskt bolag. För att du enkelt ska kunna starta bolag i Norge kan du ta hjälp av organisationer som Business Sweden – som sköter allt kring uppstarten. När du blivit en norsk aktör kan du hantera tullprocessen åt dina kunder så att de slipper.

5. Marknadsföring mot Norge

När du skapat ditt VOEC-nummer, och etablerat dig som norsk aktör, är det dags att marknadsföra dig mot din norska målgrupp. Ett tips är att skapa en norsk version av din webbutik för språklig anpassning, relevans och sökoptimering mot privatpersoner i Norge. 

Funderar du på att expandera försäljningen till Norge? Sedan 2019 har vi på Belwrk gjort logistik smidig för dig som e-handlare och grossist. Våra experter står redo att engagera sig i din verksamhet och finns för att ge dig det stöd du behöver för att ta din försäljning utanför Sverige. Välkommen att boka ett möte med oss!

Hur kan vi hjälpa dig?